Country Life Cícer BIO 500g 500g
Cícer sa tiež niekedy hovorí rímsky hrach. Je to strukovina s jemnou orieškovou chuťou a ľahko krémovou konzistenciou. Môžete ju použiť ako prílohu alebo ako základ nátierok či polievok. Vychutnajte si ju v biokvalite.
Popis
Kráľovná strukovín, s ktorou sa dá čarovať. Chutí ako oriešky, šalátom dodá ten pravý šmrnc a v polievkach neostane nazmar ani jedna guľôčka. Klasiky ako hummus alebo falafel prinesú nové chute do bežného jedálnička.
Rímsky hrach sa získava z rastliny s názvom cícer baraní. Domestikovaný bol pred 7000 rokmi v oblasti okolo Turecka a Sýrie. Dnes sa prevažne pestuje a používa v Indii. Plodom rastliny je lusk s až desiatimi guľovitými semenami nažltlej farby. Je to tretia najrozšírenejšia strukovina na svete hneď po hrachu siatom a fazuli obyčajnej.
Využitie:
- Kaša – klasickú hrachovú kašu môžete obmeniť použitím rímskeho hrachu.
 - Polievka – rozmixovaním cíceru so zeleninovým vývarom získate skvelú krémovú polievku, ktorú môžete zjemniť alternatívou smotany. Nebojte sa celú cícer pridať aj do klasických zeleninových či hubových polievok.
 - Karbonátky – rozmixujte strukovinu, pridajte korenie, bylinky, vajíčko a múku, vytvorte placky a opečte dozlatista z oboch strán.
 - Omáčky – cícer chutí skvele v omáčkach ako náhrada mäsa.
 - Zahustenie – rozmixovaný cícer zahustí polievku aj omáčku.
 - Šaláty – uvarený a vychladený cícer môže byť chutným doplnkom zeleninového šalátu.
 - Praženie – smažte cícer na oleji do chrumkava (10 – 20 minút), počas praženia dochuťte korením. Úžasná pochúťka namiesto chipsov!
 
Cícer je potrebné namáčať minimálne 8 hodín, ideálne až 12. Podľa dĺžky namáčania sa potom varí 1 – 1,5 hodiny. Varenie v tlakovom hrnci výrazne skracuje dobu varu, a to o tretinu až polovicu. Cícer namočte do slanej vody – rýchlejšie zmäkne a zlepší sa jeho chuť aj rovnomernosť varenia. Po uvarení môžete vodu vyšľahať na tuhý sneh ako z vaječného bielka, ktorý sa dá použiť na pečenie alebo vegánske pusinky.
Zloženie
Cícer* (rímsky hrach). Môže obsahovať stopy lepku, sóje, arašidov, škrupinových plodov a sezamu.
*produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 25 °C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Výživové údaje na 100 g
| Energetická hodnota 1 403 kJ / 336 kcal | |
|---|---|
| Tuky: | 5,9 g | 
| z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,6 g | 
| Sacharidy: | 44,0 g | 
| z toho cukry: | 3,1 g | 
| Vláknina: | 15,0 g | 
| Bielkoviny: | 19,0 g | 
| Soľ: | 0,06 g | 
    
 CZ-BIO-001
Dodatočné parametre
| Kategória: | Cícer | 
|---|---|
| EAN: | 8595016587789 | 
| Vlastnosti: | Bio |