Country Life - Ryža čierna natural BIO 500 g 500g
Čierna dlhozrnná ryža natural v biokvalite. Má široké využitie v kuchyni ako exotická príloha , do šalátu alebo rizota. Po uvarení získa krásnu fialkastú farbu a orieškovú chuť. Odporúčame ju miešať s bielou ryžou.
Divoká krasavice s dlouhými zrnky! Vyniká v šalátoch. V kuchyni s ňou šetrite a miešajte s ostatnými druhmi ryže.
O čiernej ryži sa traduje, že v minulosti patrila medzi vzácne a pre bežných ľudí zakázané potraviny. Dopriať si ju mohol iba čínsky cisár a jeho rodina. Dnes si túto výživnú dobrotu s jedinečnou chuťou môžete dopriať aj vy.
U ryže s názvom natural je potrebné počítať s trochu dlhšou dobou prípravy. Natural ryža vám to ale vynahradí rýchlejším pocitom zasýtenia.
Využitie:
-
Príloha – ryžu možno využiť ako prílohu k slaným zeleninovým aj mäsovým pokrmom, zmiešajte ju s bielou ryžou, čiernej dajte menej než bielej.
-
Rizoto – klasickým spôsobom môžete ryžu zmiešať so zeleninou a koreninami podľa chuti, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čiernej dajte menej než bielej.
-
Vyprážaná ryža – po uvarení môžete ryžu na väčšom množstve oleja spolu so zeleninou smažiť asi 2 minúty, nakoniec pridajte rozmiešané vajíčka a krátko dosmažte, stačí už len dochutiť korením, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čiernej dajte menej než bielej.
-
Ryžový šalát – ryžu po vychladnutí zmiešajte podľa fantázie s rôznymi ingredienciami, my odporúčame varené fazuľové struky, vlašské orechy, opraženú cibuľku a šampiňóny, nakoniec zasypte čerstvou petržlenovou vňaťou a zalijte zálievkou z octu, horčice a oleja, čiernu ryžu vždy miešajte s bielou, čiernej dajte menej než bielej.
-
Dekorácia – ryža má zaujímavé zafarbenie a v Ázii sa bežne využíva na dekorovanie.
-
Exotická raňajky – ryžu uvarte vo vode so škoricou a zázvorom, až sa voda vstrebe, vmiešajte do ryže med, vanilku, nechajte odstáť päť minút, potom pridajte obľúbené ovocie a orechy a zalejte kokosovým mliekom.
Rýža je veľmi stará kultúrna plodina, ktorá sa pestuje v subtropických a tropických oblastiach Afriky a Ázie. Dnes jej najväčším vývozcom je hlavne Čína a India. Rýža sa často predáva lúpaná, natural ryža je však nelúpaná varianta. Celkovo je známych asi 20 druhov ryže, z ktorých sa vyrába múka, kaša, škrob, víno, ocot alebo slad. Rastlina sa pestuje na špeciálnych ryžoviskách a zberá sa až dvakrát ročne.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 463 kJ / 345 kcal | |
---|---|
Tuky: | 2,2 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 74,1 g |
z toho cukry: | 0,9 g |
Bielkoviny: | 7,8 g |
Soľ: | 0,02 g |
CZ-BIO-001
Dodatočné parametre
Kategória: | Ryža |
---|---|
Vlastnosti: | Bio |