Nekton Tuniak kúsky vo vlastnej šťave 1000g 1000g
Slušné množstvo bielkovín - obsahuje 950 g. mäsa , málo tuku, žiadne sacharidy. Praktická potravina pre športovcov i diétarov! Rozhodne nezabudnite tuniaka zaradiť do vášho jedálnička.
Nekton Tuňák vo vlastnej šťave kúsky 1000 g
- Obsahuje 950 g mäsa.
- Zloženie: tuniak (skipjack - Katsuwonus pelamis), pitná voda, soľ
- Skladovanie: od +2 do +28 stupňov
Výhody tohto balenia:
- ľahké otváranie bez rizika poranenia
- môže sa podávať okamžite bez odkvapkávania
- vyššia kvalita vďaka šetrnému spôsobu konzervovania
- priestorovo úsporné skladovanie
- menej obalového materiálu
Čo by ste mali vedieť o konzervovanom tuniakovi?
Konzervovaného tuniaka netreba príliš predstavovať. Určite ho poznáte, nemáte chuť na kuracie alebo hovädzie mäso a chcete zmenu, a tak zamierite do oddelenia s rybami v supermarkete. Ponuka rybích špecialít je pomerne široká, takže je z čoho vyberať, bohužiaľ, kuracie mäso je len jedno a zvyčajne siahnete po kuracích prsiach, pretože majú najnižší obsah tuku.
Úvod
Takýto tuniak alebo losos v konzerve je celkom praktické jedlo, keď nemáte čas alebo chuť variť. Získate potrebné bielkoviny, a o tie nám ide predovšetkým. Tuniak po vylovení z mora váži v priemere 500 kg a meria približne 2 metre, takže z konzervy môžete pripraviť veľké množstvo rýb. Nie je však tuniak ako tuniak, existuje celý rad rôznych druhov, ktoré sa líšia veľkosťou a hmotnosťou, ale pre nás je zvyčajne najdôležitejšie to, čo je v mäse tuniaka.
Čerstvý alebo konzervovaný?
Vo všeobecnosti platí, že čo je čerstvé, je aj najlepšie, najmä z hľadiska obsahu bielkovín a dôležitých živín. Toto pravidlo platí aj pre tuniaka. Obsah bielkovín sa pohybuje od 20 do 23 g na 100 g v závislosti od spôsobu spracovania. Čerstvý tuniak je čerstvý tuniak, ale hodnoty konzervovanej verzie sa líšia len mierne, takže z úsporných dôvodov sa môžete rozhodnúť aj pre tento druh. Toto rybie mäso obsahuje minimum sacharidov, a preto je ideálne na obdobie s nízkym obsahom sacharidov alebo diétne obdobie, ako si môžete prečítať na etikete: sacharidy 0,00 g. Všeobecne sa hovorí, že ryby majú vysoký obsah tuku, ale nie vždy je to tak, v mäse z tuniaka nájdete približne 1 g tuku na 100 g, len si pozorne prečítajte etiketu na plechovke, aj tu sa môžu hodnoty v jednotlivých plechovkách líšiť.
Zamerajte sa na tuk
Tuniak v konzerve je v porovnaní s čerstvým tuniakom "ľahkou" voľbou; tuniak v konzerve patrí k nízkotučným druhom a mäso sa pred vložením do konzervy varí v osolenej vode alebo v pare, čím sa stráca značné množstvo tuku. Ak si na obed alebo večeru vyberiete verziu s vlastnou šťavou, nemusíte sa obávať, že skonzumujete viac tuku, hoci to nie je až taký veľký rozdiel. Určite ste si v supermarkete všimli, že tuniak v konzerve môže "plávať" vo vlastnej šťave, ako aj v rôznych druhoch oleja (olivovom, slnečnicovom). Otázkou je, o aký druh oleja ide. Jeho kvalitu by sme si pravdepodobne museli overiť priamo u výrobcu tuniakovej konzervy, pretože na etikete zvyčajne nenájdete žiadne informácie. Ak vám záleží na príjme zdravých tukov, radšej si kúpte tuniaka vo vlastnej šťave, budete mať istotu, čo jete, a ak nie ste fanúšikmi "vysušenej" chuti, môžete si do neho pridať vlastný kvalitný olej a vytvoriť si vlastnú verziu tuniaka v oleji. Keď už nič iné, možno vám aspoň nebude zle, pretože ste si už zvykli na svoj obľúbený olej.
A čo vitamíny a minerály?
Mäso z tuniaka môže byť pre kulturistov, ale aj iných športovcov a nešportovcov prospešné aj z iných dôvodov. Za zmienku stojí obsah vitamínov a minerálov.
Už sme hovorili o pravidle, že čerstvé je lepšie. V tomto prípade platí nielen pre množstvo tuku, ale aj pre množstvo vitamínov a minerálov. Vitamíny E, A a niektoré z radu B sa nachádzajú vo všetkých druhoch, pričom čerstvý tuniak ich má, samozrejme, najviac. Pokiaľ ide o minerálne látky, čerstvá verzia je tiež najprínosnejšia. V mäse tuniaka nájdete železo, fosfor, horčík, zinok, draslík a jód. Konzervovaný výrobok je tiež oveľa bohatší na sodík, ktorý sa pridáva počas výroby. Konzervovaným ani čerstvým tuniakom nič nepokazíte a oceníte aj rýchlosť prípravy rôznych jedál.
A čo aminokyseliny?
Tuniak si vedie celkom dobre aj z hľadiska obsahu aminokyselín. Podobne ako iné živočíšne bielkovinové potraviny obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Okrem tuniaka ich nájdete v tučných rybách, ako sú losos, sardinky, pstruh, iné ryby alebo, samozrejme, v mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch atď. Výhodou tučných rýb je často spomínané vysoké množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Náš konzervovaný tuniak však v procese výroby stratil väčšinu tukov, takže z hľadiska obsahu týchto kyselín nepatrí medzi výživových favoritov. Pochopiteľne, predbehol ho losos, sardinky, makrela, mečiar a niektoré ďalšie morské živočíchy. Ak chcete zvýšiť príjem omega-3 a omega-6 mastných kyselín, pridajte si k tuniakovi kvalitný olej.
Môžem sa otráviť ortuťou z tuniaka?
Pravdepodobne ste už počuli, že morské ryby, najmä dravé ryby, obsahujú vyššie množstvo ortuti, ktoré môže byť životu nebezpečné. Je pravda, že prejedanie sa tuniakom každý deň, aj keď ho máte radi, asi nie je to najlepšie, ale v bežnom množstve nie je škodlivý. Zvýšenú opatrnosť by mali zachovávať najmä tehotné a dojčiace ženy a malé deti, pre ktoré tuniak nie je vhodnou potravinou. V tomto prípade sa odporúča konzumovať tuniaka maximálne raz týždenne. Ak však nepatríte do žiadnej z týchto kategórií alebo ak netrpíte žiadnymi chorobami, ktoré by ortuť mohla zhoršiť, viac-menej nie je dôvod na obavy. Nezabúdajte, že kulinárske špeciality môžete vykúzliť aj z obyčajnej konzervy. Stačí sa porozhliadnuť na internete alebo v kuchárskej knihe o rybách. Takéto cestoviny s tuniakom a paradajkami môžu prekonať aj chutné mäsové jedlá a hlad môžete zahnať narýchlo pripravenou tuniakovou nátierkou s vajíčkami. Takže smelo do toho a nebojte sa experimentovať.
Obsah potravín:
Mäso z tuniaka má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku (na konzervovanie sa používa menej tučný druh ryby). Okrem toho je zdrojom fosforu, železa, draslíka, jódu, zinku alebo vitamínov (E, A, B...).
Účinky na zdravie:
Čerstvý tuniak je samozrejme zdraviu prospešnejší (takmer všetky potraviny sú čerstvé, ale to, čo je čerstvé, je pre organizmus aj hodnotnejšie). Aj napriek tomu je možné tuniaka vo vlastnej šťave zaradiť do zdravej stravy (ako aj inde, ale platí tu známe pravidlo všetkého s mierou). Ľudia, ktorí vo svojej strave obmedzujú kuchynskú soľ, by sa mali tuniakovi (a iným konzervovaným potravinám) určite vyhnúť. Aj tehotné alebo dojčiace ženy a malé deti by mali byť pri konzumácii tuniaka mimoriadne opatrné (táto skupina by mala konzumovať tuniaka maximálne raz týždenne). Je známe, že morské ryby (najmä dravé ryby) môžu obsahovať vyššie množstvo nebezpečnej ortuti.
Zloženie: tuniak pruhovaný - kúsky (Katsuwonus pelamis), pitná voda, rastlinný extrakt, soľ
Skladovanie: Skladujte a uchovávajte pri teplote +2 °C až +28 °C. Po otvorení skladujte pri teplote +6°C a spotrebujte do 24 hodín.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 502 kJ / 120 kcal.
Tuk 1,0 g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g.
Sacharidy 0 g, z toho cukry 0 g.
Bielkoviny 27 g.
Soľ 2,5 g.
Spôsob výroby: Odlov v mori
Krajina pôvodu: Vietnam
Dodatočné parametre
Kategória: | Konzervované ryby |
---|---|
EAN: | 8594009062272 |